Etiketter

Annet (8) fakta (3) Frokost (1) Kake (3) kylling (1) Rabarbra (1) rengjøring (1) Suppe (2) Sylting (1)

onsdag 16. november 2011

Hermetisk nedlegging

Skattekammeret til bestemor inneholder utallige oppskrifter, slaktertips, husholdningstips og alle andre tips man kan ønske seg som en husmor. Det er også en lang avhandlig om hermetikk i bestemors kokebok. Her skal jeg dele bestemors hermetikk-kunnskaper med dere:

Kos dere med boksmat!


Hermetisk nedlegging
Dette å kunne gjemme mat ferskt i lang tid med koking og lufttrykk til luking er ingen gammel oppfinning bare omkring 100 år. Metoden er nu utbagt både som industri og i hjemmene. Hjemlaget hermetikk holdes for gjevere en fabrikkhermetikk (det vil jeg tror... for jeg har aldri hørt om noen som har hermetisert i heimen....iallefall ikke i bokser). Hermetikk er godt å ha for hånden ikke minst på landsbygden hvor det ofte er vanskelig om fersk mat (tro meg... det er svæææært utbredt i byen også!). Men daglig mat bør det ikke bli fordi det tross all god tillagring ikke er så sundt som helt ferske varer (det tror jeg vi har glemt i disse dager. Ikke noe problem å få tak i ferske varer, men oy, så mye hermetikk som bli spist!). Den har tapt i smak og vitaminkraft og for mange folk er den dyr, særlig den kjøpte. Husk en skal betale også arbeid (Jepp, godt poeng!). Bruk helst ikke hermetikk mat til syke.


Regler: Bruk absolutt friske råvarer og renslig stell under hermetiseringen. Arbeid fort så maten ikke sunner under tillagingen. Undersøk i tide om glasslokk og ringer er hele og brukelige. Bruk gode ringer og helst nye hvert år. Fyll glass og bokser godt men ha ikke så meget på at glasset sprenges. Bruk varm kraft eller saus på varm vare. Kald saus på kald vare. Jo varmere innholdet fylles på glasset dess fullere kan det være. Lag en trerist til å sette glass og bokser på i gryter, hvis du ikke har hermetikk-kjele (nei, det har jeg ikke). Glass må stå støtt. Stiger det blemer (??) på boksen når den står i gryten er det tegn på att den ikke er helt tett. Undersøk det nærmere. Lukt på den, smak på den før du byr noen av den (ja, det er kanskje greit om den ikke er god. Vil vel ikke gi gjestene dårlig mat!). Har en hermetikkboks hevet sig er det tegn på att innholdet gjærer. Er kraften i boksen eller glaset som før var stiv nu tynn er det også ett dårlig merke. Skjemt hermetikk bare tøm den ut. La aldri hermetikk bli stående i en åpen boks. Tøm den over i fat og nyt den snarest. Varm ikke hermetikk i boksen.


Maaaange gode tips der om hermetisering. Ha en fortreffelig onsdag alle sammen. Og husk at hermetikk er fint og flott, men ikke hverdagsmat eller mat for syke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar